« terug naar de lijst

De meest gestelde vragen (FAQ)

kiezen tussen een ventilatiesysteem C of D ?

Kiezen tussen een ventilatiesysteem C of D?


Kiezen tussen een ventilatiesysteem C of D is een lastig karwei. Er is een enorm overaanbod aan informatie en veel van die info is niet of nauwelijks bruikbaar. Nochtans zijn de verschillen tussen een ventilatiesysteem C en systeem D zeer duidelijk.

 

Hoe werkt ventilatie ?


Ventilatie op zich is vrij eenvoudig. We vervangen vervuilde, gebruikte binnenlucht door verse, schone buitenlucht. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Maar omdat we meer en beter isoleren moeten we ventilatie zelf gaan regelen. Anders komt er in huis een ongezond en vochtig klimaat. Ventilatie gebeurt hoofdzakelijk door twee ventilatiesystemen. Systeem C en Systeem D.

Hoe werkt ventilatie bij systeem C ? Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht naar binnen gezogen via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd. De toevoer van verse lucht via roosters gebeurt in de droge ruimtes. Hiermee bedoelt men in de leefruimtes, slaapkamers en bureaus. De meest voorkomende roosters zijn zelfregelend. Roosters die je zelf handmatig opent of sluit komen minder voor. De afvoer van vervuilde of gebruikte binnenlucht gebeurt mechanisch via luchtroostertjes in natte ruimtes. Met een natte ruimte bedoelt men keuken, badkamer, toilet, wasplaats… Deze laatste kan uitgebreid worden met CO2 en vochtsensoren. Dit betekent dat de afvoer op gecontroleerde wijze gebeurt. Naargelang de situatie passen de sensoren de ventilatie aan.

Hoe werkt ventilatie bij systeem D ? Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch door 2 ventilatoren. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. De verse buitenlucht wordt buiten aangezogen via ventielen. Deze bevinden zich op het dak of in de muur. Ook hier komt de verse buitenlucht terecht in de droge ruimtes zoals leefruimtes, slaapkamers en bureaus. Ook de gebruikte binnenlucht in de natte ruimtes verdwijnt via ventielen. Een systeem D voert dus op volledig mechanisch wijze de gebruikte binnenlucht af en zuigt volledig mechanisch verse buitenlucht aan. Om deze reden wordt een systeem D ook wel balansventilatie genoemd.

Luchtkwaliteit en temperatuur van ventilatie

Wat gebeurt er met de luchtkwaliteit en temperatuur in huis bij systeem C ?


Bij een ventilatiesysteem C gebeurt de aanvoer van verse lucht via roosters in muren en ramen. In de zomer komt er dus zeer warme lucht binnen en in de winter is dat zeer koude lucht. Dus de verse buitenlucht komt integraal aan deze temperatuur in de droge ruimtes terecht. Daarbij komt dat deze lucht niet langs filters gaat. Verse lucht met stuifmeel, pollen of stof komt dus vrij de woning binnen.

Wat gebeurt er met de luchtkwaliteit en temperatuur in huis bij systeem D ?


Bij een ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer van verse lucht geheel mechanisch. Voor buitenlucht de woning binnenkomt wordt ze op een aangename temperatuur gebracht. Dit heeft een positief effect op het E-peil van uw woning. Er komt immers geen koude lucht meer binnen. Grote factor is ook de temperatuur. Systeem D haalt de warmte uit de afgevoerde buitenlucht en verwarmt ook hiermee de aangezogen buitenlucht. Dit geeft een miniem verlies aan warmte en verhoogt aanzienlijk het comfort. Bij systeem C daarentegen komt de lucht van buiten rechtstreeks de woning binnen. In de winter is dat (zeer) koude lucht, in de zomer (zeer) warme lucht.

 
Wij zoeken een interne technisch-commerciële medewerker... toepassen
+Uw huidige schatting
+Nieuwe producten
+Promoties
Klantenruimte 
Aangemeld blijven
Top
(c) 2015 - Nicolay-Ventil.be - Alle rechten voorbehouden